Министър Вучков: Основен проблем е липсата на пътища

За момента ще се справим със собствени сили и нямаме нужда от армията

Когато има предварителен обмен на информация, лицата могат да бъдат установени и задържани. По-големият проблем е това, че стотици граждани на ЕС, които са родени в европейски страни, преминават включително и през Турция, и България, отиват, бият се за Ислямска държава и после се прибират в страните и градовете, където живеят. Това заяви министърът на вътрешните работи Веселин Вучков пред БНР.

Това е проблемът, тъй като няма никаква информация за тези лица. Не е тайна, че стотици граждани на Европейския съюз отиват да се бият за Ислямска държава и след това се прибират в градовете, в които живеят и службите реално нямат никаква информация за тях, повтори министър Вуков.

Относно случая със задържания на 1 януари на ГКПП "Капитан Андреево"и гражданин Фриц-Жули Жоашен е, срещу когото има подозрения за връзки с братята атентатори от в Париж, Вучков каза, че първоначално лицето е било задържано по искане на френските власти от Гранична полиция за отвличане на дете.

Вчера се проведе съдебното заседание. Детето бе настанено в социален дом, след това се прибра с майката във Франция. По-късно дойде нова европейска заповед за арест с основание тероризъм. Предстои до края на седмицата Хасковският окръжен съд да гледа новата заповед за арест, каза Вучков.

По думите на министъра службите и прокуратурата работят много интензивно последните години и дано да се развият нещата и цялата мрежа, ако бъде установена такава, да бъде разплетена. В този случай има предварителна информация, а когато имаме обмен на информация, нещата могат да се случат.

Министърът на вътрешните работи нарече спорът за това дали армията да се включи в охраняването на българската граница безсмислен. Никога не е ставало дума за танкове, за излизане с оръжия срещу бежанците. Няма никаква организационна, нито правова пречка армията да помага на Гранична полиция, е мнението на Веселин Вучков.

За момента ще се справим със собствени сили и нямаме нужда от армията, каза той и посочи, че основен проблем е липсата на пътища. С МЗХ започваме да изграждаме мрежа от пътища, успоредно на браздата. Това е първото, което трябва да се направи. Изпращането на близо хиляда полицаи от вътрешността на страната по границата поражда много проблеми. По тази причина тази операция приключва. Надявам се до пролетта положението да се подобри. Винаги ще стоим с отворена опция в един момент армията да помогне.

За реформата в МВР Вучков каза, че тя е дълго отлагана. 41 000 души, работещи в МВР, са първа категория труд, а това не трябва да е така. Липсва ясна диференциация на категориите. Конкретно сме разчертали администрациите, в които да влезе закона за държавния служител, каза Веселин Вучков. Не е нормално МВР да генерира годишно пенсионери, чиято възраст за пенсиониране да е 49-50 години. Не е нормално всички в системата да получават еднакви привилегии, добави още той