В Благоевград отбелязват 137 години от рождението на Пейо Яворов

От 11 часа ще положат венци и цветя пред бюст - паметника на поета

137 години от рождението на поета символист и революционер Пейо Яворов ще бъдат отбелязани в Благоевград. Днес от 11.00 часа благоевградската общественост ще положи венци и цветя в знак на признателност към личността и делото на Яворов пред неговия бюст - паметник в градската градина. На събитието ще присъстват представители на общинската и областна администрация, културните институции, граждани.
Едновременно революционер и  поет, Пейо Яворов умело съчетава римите с дълга към отечеството. Той остава светла диря в националноосвободителните борби на Пиринския край. Яворов е един от съратниците на Гоце Делчев, четник и активен участник в Балканската война, която през 1912 г. носи освобождение на Пиринския край.
Творчеството и поезията на Пейо Яворов са пропити с трагизъм, породен от драматичния му живот, пълен с разочарования. Едно от големите разочарования е  решението на неговия баща да прекрати неговото образование. Това обаче не повлиява на факта, че Яворов е един от най -  добрите поети на България. Сред най - известните му стихотворения са "Две хубави очи", "Песен на песента ми", "Две души", "Бежанци", "Хайдушки копнения" (Спомени от Македония 1902 - 1903) и още много други. Освен поезия, Яворов пише драми и статии.