Авторката на „Хари Потър” нападна Мърдок за исляма

Джоан Роулинг разкритикува Мърдок, след като той обвини всички мюсюлмани за убийствата на служителите в „Шарли Ебдо”

Авторката на „Хари Потър” Джоан Роулинг отправи остри критики срещу медийния магнат Рупърт Мърдок, след като той обвини всички мюсюлмани за убийствата на служителите във френското списание „Шарли Ебдо”, предаде 24 часа, цитирайки Си Ен Ен.

„Може би повечето мюсюлмани са миролюбиви, но докато не осъзнаят и не унищожат този джихадистки тумор, те също носят отговорност. Джихадисткият рак се разпространява от Филипините, през Африка и Европа, до САЩ. Отричането на това е лицемерие и опити за политически комфорт”, написа Мърдок в туитър.

Въпреки че постът му бе ретуитнат повече от 4000 пъти и определен като любим на над 2000 души, той привлече и много критики.

Една от тях бе на Джоан Роулинг, която отвърна в туитър: „Аз съм родена християнка. Ако това означава да нося отговорност за Рупърт Мърдок, ще се самоотлъча”.

Роулинг продължи със сарказма, като се обвини за инквизизицията. „Испанската инквизиция също е по моя вина, защото е християнско фундаменталистко насилие”, написа тя.

Авторката на книгите за Хари Потър допълни, че 8 пъти повече ислямисти са били убити от терористи, изповявадващи исляма, отколкото хора от други религии.

Противоречивият коментар на Мърдок наля масло и в дебата за това дали мюсюлманските организации трябва публично да осъдят всички терористични атаки, извършени от екстремисти ислямисти.