Саудитски духовник забрани снежните човеци

Общество

12-01-2015, 19:32

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Били „антиислямски”

Виден саудитски духовник предизвика бурна дискусия, като обяви религиозно предписание (фетва), която забранява правенето на снежни човеци, защото това било „антиислямско”, предаде БТВ, цитирайки „Ройтерс”.

Въпросът за снежни човеци му бе поставен след обилните снеговалежи в резултат на зимната буря, засегнала северните части на страната край границата с Йордания.

„Не е разрешено да се правят статуи от сняг дори и на игра или на шега”, отговори шейх Мохамед Салех ал Мунаджид. Според него правенето на снежен човек означава създаване на подобие на човешко същество - нещо, което се смята за грях според строгата интерпретация на сунитския ислям.

„Бог е дал на хората възможност да майсторят (и изобразяват) каквото си искат, ако то не е нещо, което има душа - например дървета, кораби, плодове, сгради и т.н. ”, писа в отговора си духовникът.

Не е посочена дата на издаването на фетвата, нито е последвал отговор от официалните власти. Отсъждането обаче предизвика бързи отзвуци в Туитър, написани на арабски и от хора, представящи се с арабски имена.