Българите най-малко склонни в ЕС да дават помощ за развитие

Общество

12-01-2015, 19:08

Снимка:

en.wikipedia.org

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

85% от анкетираните в Европа смятат, че е важно да се помогне на хората в развиващите се страни

67% от анкетираните в Европа смятат, че помощта за развитие следва да се увеличи, 85% от анкетираните смятат, че е важно да се помогне на хората в развиващите се страни.

Изследването на „Евробарометър”, посветено на отношението на европейските граждани към политиката на развитие в началото на Европейската година за развитие, бе представено от комисаря по международно сътрудничество и развитие Невен Мимица.

Броят на европейците, които подкрепят увеличаването на помощта за развитие, се е повишил значително и гражданите на ЕС имат положително отношение по политиката за развитие и сътрудничество.

Респондентите в България са сред най-песимистично настроените относно помощта за развитие, а също така са най -малко склонни да бъдат лично ангажирани по отношение на подпомагането на развиващите се страни. Освен респондентите в Естония, респондентите в България са най-малко склонни да заявят, че помощта за хората в развиващите се страни е важна (74%), което е доста под средната стойност за ЕС от 85%.
България е единствената страна-членка на ЕС, в която по-малко от половината от всички респонденти са съгласни, че помощта за развитие трябва да се увеличи или до обещания размер или с повече, отколкото е било обещано (35%).

Този резултат, въпреки че е нисък, все пак представлява увеличение с пет процентни пункта спрямо 2013 г.

Непроменен обаче остава фактът, че респондентите в България са най-склонни в ЕС да заявят, че помощта трябва да бъде намалена, защото ЕС вече не може да си го позволи (27%).

В сравнение с целия ЕС, най-много българи - 14 и 18% заявяват, че не знаят къде отиват и как се харчат съответно националната или предоставяната от ЕС помощ за развитие.