Казусите с храните няма да блокират споразумението ЕС-САЩ, смята Берлин

Свят

12-01-2015, 16:47

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ще подкрепим търговското споразумение между ЕС и САЩ

Лъжа е, че споразумението съдържа само пилета с хлор и ГМО, според земеделския министър на Германия

Разногласията около стандартите за хранителна безопасност и земеделие е малко вероятно да блокират споразумението за свободна търговия между ЕС и САЩ, обяви земеделският министър на Германия пред Ройтерс.

Двете страни се опитват да намерят начин за интегриране на европейските стандарти за безопасност на храните в предлаганото Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции, което трябва да се превърне в най-голямото споразумение за свободна търговия в света.

Мисля, че това може да бъде договорено успешно в преговорите, каза министър Кристиан Шмид, допълвайки, че наши съюзници са американските потребители.

Лидерите на ЕС и САЩ очакват преговорите да приключат успешно в края на 2015 година, въпреки че общественото мнение в Европа е разединено.

Поддръжниците на търговското споразумение заявяват, че то ще помогне за създаване на пазар с над 800 милиона потребители, ще помогне за откриване на милиони работни места и ще служи като балансьор за икономическото надигане на Азия. Но противници на споразумението смятат, че то ще подкопае европейските стандарти за безопасност на храните и ще даде повече власт на американските корпорации.

За Германия, която изнася, споразумението е от голяма важност. Ние вече изнасяме храна на стойност 1,6 милиарда евро всяка година за САЩ с нарастваща тенденция, така че нашият селскостопански сектор е заинтересован от споразумението, каза той.

Шмид отхвърли опасенията, че американските производители на генномодифицирани продукти (ГМО) и пилета, обработвани с хлор, ще могат да получат нов достъп до европейските пазари.
Някои хора искат да убедят населението, че споразумението само съдържа пилета с хлор и ГМО. Това е лъжа и подвеждане, категоричен е министърът.