Български филм ще открие фестивала „Берлинале”

Общество

12-01-2015, 16:10

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Част от филма „Никой не иска нощта” беше заснета миналата година у нас

65-ият Международен филмов фестивал в Берлин ще бъде открит на 5 февруари със световната премиера на копродукцията между Испания, Франция и България „Никой не иска нощта” - последният филм на испанската режисьорка Изабел Койшет, който ще участва в международния конкурс на „Берлинале”, съобщи Нова телевизия.

Действието се развива през 1908 г. сред арктическото усамотение на Гренландия. Приключенският филм се фокусира върху смели жени и амбициозни мъже, които поставят всичко на карта заради любовта и славата.

Актьорският състав включва международно признати звезди като френската актриса и носител на „Оскар” Жулиет Бинош („Камий Клодел 1915”, „Английският пациент”, „Шоколад”), японката Ринко Кикучи („Вавилон”, „Тарикатите Блум”) и ирландският филмов актьор Гейбриъл Бърн („Обичайните заподозрени”, „Проходът на Милър”). Снимките на филма са направени в България, Норвегия и Испания. Продуцент от българска страна е компанията „One More Movie” (Ариел Илиефф), копродукцията е осъществена с подкрепата на Националния филмов център (НФЦ) и със съдействието на Посолството на Кралство Испания у нас.