Куба освободи 53-ма политически затворници

Това беше част от договорката между Барак Обама и Раул Кастро

Кубинските власти освободиха всичките 53 политически затворници, които обещаха да пуснат на свобода, предаде БТВ, цитирайки Ройтерс.

Ходът на Хавана идва преди историческите разговори през следващата седмица, с които се цели нормализиране на отношенията между Куба и САЩ след десетилетия враждебност. Двете страни възстановиха дипломатическия си контакт преди месец след историческа среща на Барак Обама и Раул Кастро.

Част от сделката между САЩ и Куба беше именно освобождаването на политическите затворници, но до последно то беше под въпрос и това даваше повод на критиците да обвиняват Вашингтон, че не притиска достатъчно Хавана.

По-рано САЩ размени трима кубински агенти за свой шпионин. Беше освободен и американски хуманитарен работник, който излежаваше присъда на острова.

Пред Ройтерс американски официални представители заявиха, че ще работят за освобождаването на още политически затворници. Официалната кубинска позиция е, че такива няма и всички дисиденти зад решетките са всъщност агенти на САЩ.