Попова: Армията трябва да помага на МВР с охрана по южната граница

България и Турция трябва да си сътрудничат за справяне с бежанския поток, категоричен е вицепрезидентът

Вицепрезидентът Маргарита Попова заяви, че българската армия трябва да подпомогне на МВР с охраната по границата ни с Турция. По думите й армията има задължението на участва в мисии и в мирно време, така че няма никакви правни пречки за това.

Попова допълни още, че България и Турция трябва да си сътрудничат за справяне с бежанския поток, а не да се разделят с огради.

„Няма нищо страшно, ако армията предостави помощ, логистика за МВР, за да можем заедно да предотвратим нелегалните миграционни потоци. Това би било от полза и на съседните държави и на съседна Турция. И е толкова по-добре, ако двете държави намерят време да седнат и да го обсъдят", обясни Попова.

„Турция няма да се разсърди, когато отидем, когато седнат външните министри, премиерите или държавните глави на двете държави, и говорим за това как да предотвратим нелегалната миграция. От това страда и Турция, страдаме и ние. Така че няма нищо страшно. Още повече, армията по закон има задължение да участва в мисии и в мирно време", каза още вицепрезидентът, цитиран от Дарик.