Румен Петков: За изчезването на Сертов бяха направени неверни коментари

Според Петков анализите са били некоректни към Сертов, ДАНС и държавата

Като общество ние сме болни. От всеки случай сме готови да направим всякакви крайни, непочтени, недобронамерени и неверни коментари и анализи, с което продължаваме болестното състояние на българското общество. Това каза за „Фокус” Румен Петков, министър на вътрешните работи в периода 2005 – 2008 г. и зам.-председател на АБВ във връзка със завръщането на Петко Сертов.

По думите му това е изводът, който можем да си направим от целия случай покрай изчезването на Сертов. „Това е един извод, който ако не си направим и сега, нещата стават страшни”, допълни той. Според него в основата на това състояние на обществото – недоверието към институциите, омразата към тях и нетърпимостта между отделните групи, е и политическата класа.

„Мисля, че от тези изводи не бива да бягаме като общество. Не използваме ли тази възможност, колкото и грубо и цинично да звучи, не подложим ли на анализ собственото си състояние, едва ли ще направим нещо”, заяви Петков.

Според него сега си струва да се припомнят различните коментари и анализи, които бяха направени в периода на издирването на Сертов. По думите му, те са били откровено недоборнамерени,некоректни и непочтени към Сертов, към ДАНС и към държавата. „Правеха се внушения за евентуално изнасяне на важна за страната информация - едни твърде лъжливи коментари, които бяха правени с ентусиазъм от определени „анализатори”. Добре е сега те да бъдат припомняни, защото когато и аз, и други апелирахме към сдържаност, към невпускане в импровизации и по този начин възпрепятстване на обективния анализ от страна на службите и ефективността в тяхното действие, бяха подложени на натиск и МВР, и ДАНС. Спомняте си навярно какви твърде безсмислени харчове бяха направени - вдигания на хеликоптер и т.н.”, каза още Румен Петков.