Кунева: България не може да остане извън Шенген

Бежанските центрове са запълнени на 61%, обясни вицепремиерът

Не може България да бъде оставена на втора скорост и извън Шенген. Това каза по време на дискусия за българското председателство на Съвета на ЕС през втората половина на 2018 година вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева.

„Не може да има Европа на две скорости, когато става въпрос за сигурността”, подчерта още вицепремиерът. Меглена Кунева настоя механизмът за наблюдение върху страната ни за правосъдие и вътрешен ред да се отдели от присъединяването ни в Шенген.

„България не може да остане извън Шенген, това би било риск за нас и би било риск за Европа, каза още тя. Страната ни също така ще иска повече средства по фонда за солидарност”, категорична бе Кунева.

„В момента центровете за настаняване на бежанци са заети на 61%”, обясни Кунева. Това означава, че в тях има около 7 000 бежанци. Тя поясни, че тези, които са получили статут, могат да напуснат центровете, но не всички обаче се възползват от това.

Санкции за бежанци, които не пращат децата си в български училища, които отказват да се интегрират и да участват в социални програми. Тази идея лансира вицепремиерът Меглена Кунева.

Припомняме, в края на миналата година стана ясно, че само 29 от 835 деца на бежанци в центровете за настаняване посещават учебни заведения. Едновременно с това в няколко български населени места се вдигнаха на бунт срещу присъствието на бежанци, като през септември месец в село Калище родители не допуснаха деца на бежанци в класните стаи.

„Образованието в България е задължително”, припомни вицепремиерът. Ако бежанците искат да ползват всички права по закон, ще трябва да изпълняват съответните изисквания - децата им да посещават училище, да се интегрират, да търсят активно работа и да приемат работа, когато такава им бъде намерена.

Кунева поясни, че ще има санкции, ако родителите не си пращат децата на училище, като санкциите няма да са по-различни от тези за българите, които оставят децата си извън класната стая.

Според нея по-важно е какво може да поеме социалната ни система, както и здравната, затова и се обмислят промени по регламента "Дъблин".

В сряда в Министерски съвет Кунева внася решението за координация между ведомствата за охрана на границите и за актуалната ситуация на местата за настаняване на бежанци. От това решение ще станело ясно и в каква степен е зает капацитетът им и колко бежанци още можем да поемем. Отделно пък със социалния министър Ивайло Калфин ще се обсъди как да се задейства планът за интеграция на бежанците.

Меглена Кунева ще търси решение на проблема с бежанците и на най-високо европейско ниво, като ще настоява да се приеме идеята всяка страна да приема бежанци съобразно брутния си вътрешен продукт и възможностите си. Това по мнението на вицепремиера ще намали натиска върху страната ни.