Съпругата на терористите от Париж е влязла в Сирия през Турция

Хаят Бумедиен е пристигнала в Истанбул на 2 януари, отседнала е в хотел за около седмица и е влязла в Сирия на 8 януари

Съпругата на Амеди Кулибали, който държа заложници в кашерен магазин в Париж, е влязла в Сирия през Турската граница, потвърди външният министър на южната ни съседка в понеделник, предаде bTV.

Мевлют Чавушоглу съобщи, че 26-годишната Хаят Бумедиен е пристигнала в Истанбул на 2 януари, отседнала е в хотел за около седмица и е влязла в Сирия на 8 януари.

Френските медии съобщиха още през уикенда, че Бумедиен най-вероятно е била в Турция преди смъртоносните атаки в Париж, при които бяха убити 17 души, 12 от които при нападението на списание „Шарли Ебдо”, четирима при заложническата криза в кашерния магазин и една полицайка в предградие на европейската столица.

Изявлението на Чавушоглу в понеделник е първият официален коментар на Анкара за местонахождението на съпругата на Кулибали.

Междувременно Франция мобилизира 10 000 военни, за да гарантира сигурността на най-чувствителните обекти, включително еврейски училища.

Ръководителят на вътрешното разузнаване на Германия Ханс-Георг Маасен заяви пред телевизия ARD в понеделник, че Турция трябва да направи повече, за да се предотврати преминаването на екстремисти в Сирия и присъединяването им към „Ислямска държава” и други терористични организации. Маасен каза още, че Турция е "ключова държава", защото над 90% от радикалите пътуват към Сирия през нея.