"Ислямска държава" си гласува Бюджет за 2015 г.

Средствата ще покрият заплатите на бойците на ИД, получаващи по 500-600 долара на месец

Организацията „Ислямска държава”, която контролира големи части от територията на Ирак и Сирия и срещу която международна коалиция нанася въздушни удари, е одобрила за първи път свой годишен бюджет, възлизащ на 2 милиарда долара, пише френският в. "Еко", цитиран от bTV и БТА.

Организацията дори очаква излишък от 250 милиона долара за настоящата година, посочва изданието, като се позовава на иракския религиозен лидер Абу Саад ал Ансари.

Средствата в бюджета ще покрият заплатите на бойците на ИД, получаващи по 500-600 долара на месец. Средствата от бюджета ще се използват и като субсидии за бедните, вдовиците и инвалидите, станали жертва на ударите на коалицията, оглавявана от САЩ.

Бюджетният излишък пък ще бъде използван за финансиране на военните действия на ИД. Основните ресурси на ИД идват от плячката от превзетите военни бази, от данъци, с които се облага населението и от рекет на търговците, както и от откупи за похитените или от атаки на конвои, превозващи пари за заплати за бивши иракски чиновници.

ИД е конфискувала и пари в брой от около 60 банки в атакуваните от нея градове, като Мосул, Тикрит, Фалуджа и в други 13 града. Частни дарители от Персийския залив също наливат пари в ИД.

Групировката разработва и петролни находища, които са под неин контрол. Например само в Сирия тя добива над 40 000 барела петрол на ден, което й носи 1 милион долара дневно. Според сп. "Нюзуик " приходите на ИД на ден са дори 6 милиона долара, допълва френският всекидневник.

Според някои наблюдатели, черното злато изтича към световните пазари през Турция.