56 души починаха след като пиха отровна бира на погребение

Питието е било отровено с крокодилска жлъчна киселина

56 души са починали в Мозамбик, след като пили замърсена традиционна бира, съобщават здравните власти в африканската държава, цитирани от АП. 49 души са били приети в болници в областите Читима и Сонго в североизточната провинция Тете. Други 146 души са били изследвани заради отравянето в болници, заяви представител на здравните власти.

Хората са пили от отровната бира на погребение. Традиционната бира в Мозамбик се прави от просо или царевично брашно. Властите смятат, че питието е било отровено с крокодилска жлъчна киселина по време на погребението.

Проби от кръв и традиционна бира са били изпратени за изследване в столицата Мапуто, защото в местната болница нямат капацитет за това. Здравните власти очакват ситуацията да се влоши, защото регионът не разполага с необходимите ресурси да се справи с бедствието.

Опечалените, които са пили бира сутринта, не са се разболели за разлика от тези, които са пили в следобедните часове. Предполага се, че бирата е била отровена, докато присъстващите са били на гробището.

Жената, която варила бирата, също е сред починалите.

Полицията разследва инцидента. Здравните власти са започнали да събират хранителни продукти и други артикули като дарение на засегнатите семейства.