Вучков: Проблемът на ЕС се състои в това да обменяме информация много по-интензивно

Пълна гаранция за сигурността на България или Европа не може да бъде дадена

Проблемът на Европейския съюз се състои в това да обменяме информация по служби много по-интензивно и да се погрижим за малко повече солидарност за охрана на южната граница. Това заяви министърът на вътрешните работи Веселин Вучков за сигурността в Европа в „120 минути” по bTV .

Той отбеляза, че в момента не може да даде никакви допълнителни сведения за движението на заподозряната за съучастие в атентатите във Франция Хаят Бумедиен и дали тя е преминала през България, за да стигне до Турция.

По думите му на практика няма сериозен механизъм, който да проследи пътя на европейските граждани през Европа. „Това се отнася за т.нар. чуждестранни бойци, които отиват, бият се, след това необезпокоявано на практика, защото няма сериозен юридически механизъм, отново се връщат през териториите на държавите в своята родина”, подчерта той.

„Тъй като става дума за свободно преминаване, в крайна сметка, когато нямаме предварителна информация за това, че конкретно физическо лице има връзка с терористични организации, трудно може да се каже колко от тях преминават през територията на Европейския съюз”, каза още Вучков.

Министърът обаче подчерта, че в същото време обаче службите работят интензивно.

По думите му пълна гаранция за сигурността на България или Европа не може да бъде дадена след атаките във Франция. „Но мога да дам гаранция, че службите работят много по-интензивно и то под координацията на премиера”, заяви той.

Веселин Вучков коментира, че през последните дни е чул различни интерпретации за атентата. „Струва ми се, че има от всичко по малко – това не е просто покушение срещу свободата на словото, а и проява на антисемитизъм, както и опит да се стимулират антиислямски настроения”, отбеляза Вучков.