Кънев: Основните приоритети на НС са реформи в правосъдието

Сред другите задачи на реформаторите в парламента са и промените в сектор "Сигурност"

Реформата в правосъдието и в сектор „Сигурност”, промени в Закона за съдебната власт, което да включва и конституционни промени, окончателното приемане и прилагане на промените в законите за МВР и ДАНС, както и Закона за разузнавателните служби, това са основните приоритети в новата сесия на Народното събрание, очерта председателят на партия "Демократи за силна България" Радан Кънев при посещението си в Сливен, предаде Дарик.

Според него този пакет може да бъде приет в рамките на една законодателна сесия, тъй като всички законопроекти са готови. Лидерът на ДСБ предупреди за очакван много критичен и неблагоприятен доклад от ЕК по отношение на механизма на сътрудничество. 

„Става дума за най-негативния доклад, който България е получавала. Както и за много съществената опасност както по отношение на прилагането на механизма, така и по отношение на влизането в Шенген по въздух и вода България да бъде разделена от Румъния , тъй като тази страна години наред вече прилага смела реформаторска политика, има много ясни резултати в прилагането и то не на думи, а на дела. Ние за пореден път отчитаме в ЕК стотици страници доклади, стратегии, анализи, а румънците отчитат влезли в сила присъди на високопоставени държавни служители - от премиера Адриан Нъстасе, през областни управители, висши магистрати, през кметове и председатели на Общински съвети”, коментира Кънев.

"През последните няколко години, през които Румъния е успяла да изгради независими антикорупционни органи, вече дават своя ефект - влезли в сила присъди срещу корумпирани държавни служители на най-високо ниво с огромен сдържащ ефект върху цялата администрация и така корупцията там е намаляла в 50%.” Докато ние не стигнем до това ниво, няма да можем да се преборим с корупцията. Страхът от наказанията, които държавата може да наложи ефективно е основният фактор”, допълни той. 

Според Кънева има риск България наистина да бъде разделена от Румъния, като дори и това да не стане сега, то ще е като жест в кредита към новото правителство в страната. „Показателите в борбата с корупцията са такива, че ние с Румъния сме фактически разделени. Ако не бъдем формално отделени, не трябва да отчитаме това като някаква победа, защото победата е в това преборил ли си се с корупцията, или не си го направил. Те са направили огромни крачки, а ние затъваме в обратна посока”, посочи още лидерът на ДСБ. 

Сред другите приоритети на реформаторите в парламента са приемане на промените в спешното здравеопазване, в лекарствената политика и в пакетите на здравната каса. Министерството на образованието е внесло закона за училищното образование в НС. „Това е пример за приемствеността в политиката, тъй като законопроектът е внесен от предишното управление на ГЕРБ и ще стане факт в рамките на тази година и ще се премине към промени във висшето образование, по една стратегия внесена вече от сегашното управление” - каза още Радан Кънев.