Кунева започва подготовките за българското председателство на ЕС

България ще участва в председателството на Съвета на Европа през втората половина на 2018 г.

Вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева ще постави утре началото на подготовката за българското председателство на Съвета на ЕС през втората половина на 2018 г. Това съобщиха от правителствената пресслужба.

Ще има дискусия за председателството с участието на представители на всички министерства, на президентството, на европейските институции в България и на неправителствения сектор, като и на личности, свързани с процеса на европейското членство на страната.

Вицепремиерът Кунева ще очертае етапите на подготовката, предварителните прогнози за стойността на председателството и възможностите за финансирането му, ползите за страната от ротационното председателство на ЕС и очакваните предизвикателства при подготовката.

Следващата седмица ще бъдат приети промени в постановление 85 на МС, с които да се създаде координационен механизъм за подготовка на председателството. Дискусията съвпада с юбилейното 400-о заседание на Съвета по европейски въпроси. 

На оперативната част от заседанието ще бъде приет годишният план за действие за 2015 г. с мерките, произтичащи от членството на България в ЕС. В плана има 374 мерки, като от тях 70 са за законови промени, а над 100 - за позициите на България за заседанията на Съвета на ЕС. Останалите засягат нормативни и поднормативни актове и други ангажименти на министерствата.