Василева: Уволнението на шефа ба РИОС-Русе е заради забавяне на преписки

Това е недопустимо, категорична е екоминистърката

Случаят, при който беше уволнен директорът на Регионалната инспекция по околна среда и водите в град Русе Дауд Ибрям, е акт, свързан със сигнали, които има по отношение на работата на инспекцията, констатации по отношение на забавяния в процедиране на преписки. 

Това каза в предаването „Неделя 150” по БНР Ивелина Василева, министър на околната среда и водите. 

Според нея, това е нещо, което не е допустимо, предвид че администрацията трябва да работи своевременно, ефективно и да се съобразява с регламентираните срокове, да се съобразява с необходимостта да се прилагат методите на работа, методиките, методическите указания, унифицирано, така че да се подобри средата от гледна точка на подобряване на процедурите, така че да не се създава излишна тежест за ползвателите на административните услуги.

"Регионалните подразделения на министерството, Регионалните инспекции по околна среда и води, Басейновите дирекции, Дирекциите „Национални паркове“ са изключително важни от гледна точка на осъществяването на контролни дейности", категорична беше Василева. 

По думите й, друга посока в дейността на министерството, която е изключително важна и друг компонент от функциите и задачите на Министерство на околната среда и водите е контролната дейност.

„Това, което ние имаме като воля и желание е да се подобри контролната дейност, да се подобри работата на тези звена, да се прилагат изцяло методиките, които са утвърдени, унифицирано да бъдат ясни, прозрачни и открити действията на Регионалните инспекторати”, заяви министърът.