Божидар Димитров: Картините на Цветан Василев са подаръци

Няма намерени документи, че тези картини са част от активите на КТБ

Прибирането на картините на Цветан Василев не е национализация, това най-вероятно са подаръци, защото те не са една колекция, а са случайно попаднали при него. Това каза пред Нова телевизия професор Божидар Димитров.

„Много иманяри или дилъри на изкуство се отказват от дълги съдебни процеси за доказване на собствеността и даряват заловеното от полицията на държавата, добре е така да постъпи и Цветан Василев”, смята още шефът на Националния исторически музей.

Според него, няма начин някои от картините, които са в НИМ, да попаднат в частни колекции. Димитров съобщи, че това се случва не за първи път, когато банка „Славяни” и Първа частна банка фалираха, колекциите им от картини са били оценени и дългът им е бил намален с тяхната стойност.

„Няма намерени документи, че тези картини са част от активите на КТБ, надявам се до края на следващата седмица да завърши описанието на всички колекции, в това число и от ценни златни и сребърни монети”, поясни Димитров.

Според него, в банката с отнет лиценз вече са открити много ценни златни и сребърни монети, но само две от тях – археологическа ценност, ще бъдат оставени в музея, другите ще бъдат съхранявани и оценени от експерти. Част от тях ще отидат и в колекцията на БНБ от юбилейни златни и сребърни монети, допълни шефът на НМИ.

„Ако банкерът се окаже невинен след решение на съда, всички картини ще му ги върнем”, поясни професорът.