Взривове и голям пожар събудиха Разлог и Банско (видео, обновена)

Крими

11-01-2015, 07:33

Снимка:

Youtube.com

Автор:

BulgariaUtre

Всичко от Автора

Още по Темата:

10-годишно дете се взриви на оживен пазар в Нигерия (обновена)

За щастие, жертви при инцидента няма

Взрив и огромен пожар събудиха град Разлог и Банско, както и целия район, тази нощ. Десетки бутилки с метан се взривиха в разпределителна база в Разлог, след което там избухна и пожар. Инцидентът е станал в 01:15 часа тази нощ. Съобщава се за между 30 и 50 взривени газови бутилки. Пожарът вече е загасен.

Взривът е избухнал в база на „Овергаз“, в която се пълнят бутилки с метан и се товарят на камиони за транспортиране към метан станциите. При пълненето една от тях се е възпламенила и е предизвикала мощен взрив. Запалили са се общо четири ремаркета, натоварени с трейлери (бутилки) с компресиран природен газ.

Хората, намиращи се в газ станцията са успели да напуснат мястото на инцидента и са подали сигнал. Към момента няма данни за жертви и пострадали.

Бутилките при инцидента са гърмели една по една, съобщи Георги Толин, началник отдел държавен контрол към Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в ефира на БНР. „Намирам се на около 50 метра от газстанцията. Четири броя ремаркета на „Овергаз“ с бутилки, които са се взривили една по една. По първоначални данни, жертви няма. Към момента пожарът е овладян, Продължават действията по потушаването на пожара. Районът е отцепен. Електричеството е изключено“, каза Толин.

Има невзривили се бутилки. В момента те са охладени и за тях няма опасност да се взривят, каза още Толин.

На мястото на инцидента бе събран целият личен състав от службите в Разлог и Банско. Произшествието е овладяно. Пострадали хора няма. Газстанцията се намира до бившия ДАП в Разлог. Наблизо жилищни сгради няма. В съседство има само бензиностанция и училище по автотранспорт, но те не са били застрашени от инцидента. В момента се извършва само охлаждане, Опасност няма. Това каза началникът "Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Благоевград Георги Пармаков.

Към 3 ч. пожарът, който избухна на газ станцията на входа на град Разлог откъм село Баня е локализиран и почти загасен. На този етап няма данни за пострадали хора. Пожарът е бил огромен, чути са около 50 експлозии на газови бутилки. Веднага районът е отцепен от всички страни. Блокирани от полицейски автомобили са входовете откъм с. Баня, откъм Банско и от центъра на града, поради опасност от обгазяване. Експлозии вече не се чуват.

Районът от кръстовището на улиците „Христо Ботев” и „Александър Стамболийски”, до изхода на Разлог към Баня, ще продължи да бъде отцепен. Движението из всички останали части на града е нормално. Причините за произшествието ще се изясняват впоследствие. Оглед ще може да се направи с настъпването на светлата част на деня.

Няма опасност нито за хората, нито за околната среда от изтичане на природен газ. Екипите на газовото дружество предприемат необходимите мерки за обезопасяването на района.

Газоподаването по мрежата, която захранва Разлог и Банско със синьо гориво, е временно преустановено.

Обновена в 08:51 часа - 

По предварителна информация взривовете на газовите бутилки са в резултат на човешка грешка при транспортиране и обслужване на танковете, които се включват към газопреносната система, която е разработена в Разлог и Банско. Това каза за Агенция „Фокус” кметът на Община Разлог, инж. Красимир Герчев. По думите му това не е окончателна информация, тъй като предстоят огледите.
„Много пъти сме апелирали, да се направи връзката от Симитли до Разлог с газопреносна мрежа с тръба. Ако това беше направено, сега нямаше да коментираме тези проблеми. Най-радостното е, че хората са реагирали адекватно и няма жертви.

Обновена в 09:11 часа - Към момента пожарът е напълно овладян, няма никаква опасност за жителите и хората, намиращи се в град Разлог, както и за газопреносната мрежа, съобщи за Радио „Фокус” – Пирин Бисер Михайлов, областен управител на Благоевград, който в момента се намира на мястото на инцидента. Михайлов уточни, че пожарът е възникнал в 01.18 часа тази нощ. "Става въпрос за трейлъри, автомобилни ремаркета пълни с бутилки с газ, които се запалват. Екипите на Пожарна безопасност от Разлог и Банско участват в потушаването на огъня", уточни Михайлов. По думите му, около 03.00 часа е направен първоначален оглед на мястото с цел да се установят причините довели до пожара. "Днес във светлата част на денонощието екипите ще направят повторен оглед за да бъде изяснена причинита за възникването на този пожар. Хубавата новина е, че няма пострадали и жертви от това събитие", каза още областният управител на Благоевград.

Обновена в 09:26 часа - Произшествието в Разлог е ликвидирано и се прави оглед на място, съобщи за Радио „Фокус” – Пирин Георги Пармаков, директор Районна служба ЮПожарна безопасност и защита на населението"-Благоевград . „Към момента не може да се посочи каква е причината, тъй като се прави оглед и докато не приключи той и не се извършат съответните проверки, не може да се говори за причината. Причината за инцидента в Разлог ще стане ясна най-рано утре“, категоричен е Пармаков. Няма никаква опасност за местното население. Нанесени са сериозни материални щети в рамките на склада, те са в процес на установяване, каза още Георги Пармаков. 

Обновена н 09:59 часа - 

Ако се забави газоподаването, ще обявим утрешния ден за неучебен. Това каза за Агенция „Фокус” кметът на Община Разлог, инж. Красимир Герчев по повод взривовете на газови бутилки тази сутрин. Той обясни, че предстои оглед на място и в следобедните часове ще стане ясно, дали утрешният ден ще бъде неприсъствен.
По думите му, не се очакват нови взривове, но работата трябва да продължи внимателно: „Все пак има бутилки, които са горели, има и такива, които не са изпразнени. От „Овергаз” очакват специализирана група, която ще дойде и тя ще работи по отстраняването на деформираните бутилки. От компанията споменаха, че след огледа, имат готовност да подменят прикачената станция към мрежата и още през късния следобед и вечерта, може да се възстанови газоподаването. Зависи от това, кога ще мине огледът”. Кметът информира, че се намира в постоянна връзка с представители на „Овергаз”. Инженер Герчев уточни, че взривовете са били интензивни през първите 15-20 минути, а след охлаждането с вода, са започнали да намаляват. В резултат на взривовете има счупени прозорци.