Учени изчислили оптималната дължина на миглите

Така може да се избегнат сухота и замърсяване на очите

Учени от Технологичния институт на Джоржия в САЩ са изследвали дължината на миглите и са установили, че те не трябва да са по-дълги от една трета от широчината на окото, пише The Daily Mail, цитиран от „Фокус“. В желанието си да бъдат по-красиви много жени, а и някои мъже удължават миглите си, но това може да наруши естествената им функция, посочват изследователите. Прекалено дългите мигли са по-малко ефективни при поддържане на окото овлажнено и чисто.

“Открихме, че филтриращата функция на миглите, която отдавна е известна, намалява количеството на въздушните замърсители, които попадат в окото”, казва за MailOnline авторът на изследването Гуилермо Амадор. Екипът му е изследвал 22 различни вида бозайници, за да стигне до заключението, че оптималната дължина на миглите е една трета от окото. Учените са използвали изкуствени нишки, за да симулират мигли и са тествали аеродинамичните им качества при експерименти във вятърна тръба. Резултатите показват, че когато миглите са с оптимална дължина, една трета от окото, те намаляват изпарението и замърсяването с прах с 50 процента, благодарение на факта,че блокират въздушното течение, което идва към очите отгоре. Удължаването на миглите обаче нарушава тази функция. По-дългите мигли не само не спират течението, но го канализират към окото.

Оказва се, че изследването може да намери приложение не само по отношение на човешкия зрителен орган. Учените посочват, че откритието им би могло да помогне за почистването на слънчевите панели на роувърите на Марс.