Световни и европейски лидери ще се включат в похода за солидарност във Франция

Българският премиер Бойко Борисов също ще участва в марша

Министър-председателят Бойко Борисов ще участва в неделя в т.нар. републикански  марш в Париж, съобщиха от правителствената пресслужба. Събитието е в памет на жертвите на терористите и е подкрепа в общите усилия за борба с тероризма. С присъствието си на шествието българският премиер ще изрази солидарността на България с френския народ.

Турският министър-председател Ахмет Давутоглу ще замине за Париж, за да участва в шествието за солидарност с Франция. Министър-председателят е бил поканен от френското правителство да се присъедини към шествието в знак на протест срещу нападението в сряда срещу сатиричния седмичник "Шарли ебдо".

В похода са заявили участие и германският канцлер Ангела Меркел, британският премиер Дейвид Камерън, испанският му колега Мариано Рахой, както и украинският президент Петро Порошенко.  От руска страна ще присъства министърът на външните работи Сергей Лавров. Ръководителите на Европейския съюз Жан-Клод Юнкер, Мартин Шулц, Федерика Могерини и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също ще участват в марша във френската столица.

В навечерието на марша на солидарността в Париж над 200 хиляди французи излязоха по улиците на големите градове в знак на протест срещу терора, обхванал страната последните три дни, съобщи Франс прес. Около 80 хиляди се събраха в Тулуза, 40 000 демонстрираха в югозападния град По, 30 хиляди в Нант, 23 хиляди преминаха в мълчалив поход в Ница, 22 хиляди в Орлеан и 20 хиляди в Безансон.