Надзиратели от Пловдивския затвор се включват в националния протест

Животът

10-01-2015, 10:40

Снимка:

Plovdiv.utre архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Исканията са за социални придобивки и съкращенията в местата за лишаване от свобода

Близо 70 надзиратели от Пловдив и Смолян ще се включат в националния протест на служителите от затворите, който ще се проведе в София днес, съобщава Фокус. Към него ще се присъединят също служители на Съдебна охрана и на ареста, заявиха от Синдиката на работещите в Пловдивския затвор.

Надзирателите искат спазване на Закона за МВР, в който фигурират и те, но са дискриминирани спрямо другите униформени и не ползват социалните придобивки, отредени им по този закон. Друг повод за протест е заповед за съкращение с 10% на персонала в затворите.

В момента това не е наложително, тъй като в 90% от местата за лишени от свобода има недостиг на надзорно-охранителен състав. Специално в Пловдивския затвор от две години се работи с намален състав от близо 10 души, което дава икономия от незаети щатове в размер на 100 до 150 хиляди лева годишно,  посочват от синдиката.

Служители на всички затвори в страната излизат днес на национален протест-шествие под мотото: "Оставка на беззаконието! Протест срещу безхаберието!".  Шествието им ще тръгне в 13,30 часа от сградата на Министерството на правосъдието и ще премине през Министерство на финансите, Министерски съвет до Народното събрание.