Ален Родие: Атаката срещу "Шарли Ебдо" е планирана с години

Когато единият от братята се е обучавал в Йемен, тази задача му е била поставена

Авторитетният френски експерт по антитероризъм Ален Родие заяви в интервю за БНР, че атаката срещу "Шарли Ебдо" не е спонтанна, а е планирана с години, и става дума за координиран терористичен заговор на "Ал Кайда".

"Според мен тя дори е била планирана от години. Припомням, че Осама бен Ладен лично заклейми "Шарли Ебдо" през 2008 година, а в интернет изданието "Инспайър", което е неформалният официоз на "Ал Кайда", на английски език през пролетта на 2013-та. Номер 10 сред лидерите на организацията посочи поименно един от френските журналисти като мишена. Така че целите отдавна вече са били начертани. Вярвам, че когато единият от братята се е обучавал в Йемен, тази задача му е била поставена. Казали са му да атакува вестника, когато може, и да изгради терористична клетка.", заяви експертът.

Ален Родие е бивш високопоставен офицер от френските разузнавателни служби, специалист по контрашпионаж, антитероризъм и борба с организираната престъпност, сега директор на изследователската програма във френския Център по изследване на разузнаването.