Свободата на изразяване е сред най-важните ценности и терорът няма да промени това

Президентът Росен Плевнелиев се срещна с генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова

Свободата на изразяване и свободата на медиите са сред най-важните ценности и постижения на съвременните демократични общества и никаква форма на терор няма да промени това. Това беше позицията, около която се обединиха президентът Росен Плевнелиев и генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, които разговаряха днес на „Дондуков” 2, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Двамата бяха категорични, че терористичното нападение в редакцията на сатиричното френско издание „Шарли Ебдо” е варварски и нечовешки акт на насилие срещу свободата на словото и ценностите, върху които е изграден съвременният демократичен свят.

Подобни прояви на жестокост не трябва да ни разделят, а да ни обединяват и сплотяват, беше отбелязано още по време на срещата. Ирина Бокова подчерта, че трагедията от 7 януари е удар и срещу ЮНЕСКО и принципите, които тя защитава, като единствената  организация в системата на ООН, пряко ангажирана със защитата на свободата на словото, независимостта на медиите и
сигурността на журналистите.

В рамките на срещата двамата направиха обзор на актуалните политически събития в света, развитието на сътрудничеството между България и ЮНЕСКО, честването на 70-та годишнина на организацията и 60-та годишнина на членството на България в ЮНЕСКО.

След края на срещата Росен Плевнелиев и Ирина Бокова посетиха посолството на Френската република у нас и изразиха своите съболезнования и съпричастност към болката на френския народ.