Божидар Лукарски: Ще възстановим Съвета за икономическо развитие

Планира се създаване на агенция за съживяване на икономиката в Северозападна България

Сигурен съм, че 2015 г. ще бъде по-добра и за българите, и за икономиката, отколкото 2014 г. Надявам се всички трусове - политически и икономически, с които беше съпроводена 2014 г., че с общите усилия на всички, вече са зад гърба ни. Това каза за БНР министърът на икономиката Божидар Лукарски.

Лукарски заяви, че разделянето на МИЕТ на три отделни ведомства все още не е приключило, но надеждите са това да стане до края на януари. Вече обаче има абсолютна яснота за кои държавни предприятия ще отговаря всяко ведомство. По-голямата част от тях остават под шапката на Министерството на икономиката.

„Чакаме един дълъг процес, който е свързан с ликвидирането на Министерство на инвестиционното проектиране, чиято сграда трябва да се ползва от колегите от Министерство на туризма. Това е нещото, което чисто битово ни затруднява. Все още имаме съвместни ликвидационни комисии по разделянето на трите министерства, но по-голямата част от тежката юридическа работа е зад нас. В първите дни на заседаване на НС през новата година предстоят и промени на законопроекти, в които са цитирани и трите министерства и които касаят работата им”, обясни министърът на икономиката.

Все още има неизяснени въпроси между Министерството на икономиката и това на eнергетиката по отношение на сградата на бул. „Александър Батенберг” в София, уточни министърът.

Лукарски заяви, че е запознат с теориите за увеличаване на безработицата и сивия сектор заради увеличаването на минималната работна заплата, но според него то ще се отрази положително и на икономиката, и на покупателната способност на хората.

Лукарски се надява до края на януари ведомството му да вкара за обсъждане в НС промени в наредбите, касаещи асансьорите. Според него в момента там има проблем с разрешителните и лицензионните режими.

Относно останалите планове на ведомството за намаляване на административната тежест, министърът каза: „Ще възстановя съветите за икономическо развитие, които включват както представители на министерството, така и народните представители, които са в Икономическата комисия към НС, така и представители на браншовите организации на работодателите, защото под „административна тежест” различните хора виждат различно.

Регулационните и лицензионните режими не са чак толкова много като брой, но някои от тях действително са доста ограничаващи за бизнеса като време. Тези режими понякога са фатални за малките и средните предприятия като време и откриване на една фирма, плащане на данъци, данъчни облекчения – неща, които в едрия бизнес се поемат трудно, а за малките и средните предприятия са абсолютно невъзможни. Сивият сектор на икономиката е основно проблем на малкия и средния бизнес и това частично се дължи именно на тежките лицензионни и регистрационни режими”, отчете министърът.

Планира се и създаването на специализирана агенция за съживяване на икономиката в Северозападна България, каквато идея е имало в Реформаторския блок преди изборите, допълни Лукарски.

„Не е тайна, че това е най-изостаналият регион. Ако можем да направим така, както в някои държави съществува – да има дори по-добри данъчни облекчения за инвеститорите в тази част на България. Чисто законово все още проверявам доколко това е възможно да се случи. Но това, което аз лично като министър на икономиката бих могъл да направя, е да насочим голяма част от инвестициите в този край на България с оглед на това, че там може да бъдат развивани нови и иновационни технологии”, oбясни той.

Според него инфраструктурата също е важна. „Има идеи за възраждането на индустралната зона на Видин. Обсъждани са и различни идеи за възраждането на летището във Видин като център, който може да бъде създаден като индустриален хъб в близост до три граници на европейски държави”, заяви Лукарски.