Горанов: Програмното бюджетиране дава повече информираност

Тази година ще бъдат въведени програми за подобряване обслужването на гражданите и ускоряването на процеса на административни услуги

Програмното бюджетиране не е панацеята за ефективното управление, на който и да е бюджет, но дава много повече информираност и при неговото съставяне, и при неговото изпълнение, като съдържа инструменти и техники, които да държат връзка между извършените разходи като чиста статистика.

Това каза на брифинг в Столична община министърът на финансите Владислав Горанов, след подписването на споразумение за сътрудничество между СО и МФ за развитие на пилотен модел за изграждане на съвременна система за програмно бюджетиране, предаде „Фокус".

„Темата с програмното бюджетиране ще бъде все по-извеждана на преден план като инструментариум на отчетност не само на местните власти, а най-вече на централното правителство. В началото вероятно общините ще срещат трудности, тъй като това за тях е един нов инструментариум, но особено за местните власти е много важно в цикъл преди избори да покажат максимално ясно и точно на гражданите на съответната община техните данъци и такси за какво ще бъдат разходвани и какви цели ще бъдат постигнати", обясни Горанов.

Той посочи, че под егидата на финансовото министерство, от 1 януари продължават доста стъпки, свързани с подобряване на управлението на събиране на местни данъци и такси. „Това, което се анонсира за регистрацията примерно на автомобилите, че няма да се налага след като се извърши първоначалната регистрация в КАТ, да се регистрират и в общините, тъй като това ще става автоматично посредствено през сървърите на Министерство на финансите- това е само първа стъпка в управлението на местните данъци и такси", поясни Горанов.

По думите му, през 2015 година ще има нововъведения, свързани с подобряване обслужването на гражданите и ускоряването на процеса на административни услуги.

„Задачата ни като правителство е да преодоляваме неравенствата. Добрият модел на София като управление би трябвало да се разпростира във всички общини. Оттам нататък естествените дадености на столицата трябва да бъдат компенсирани в другите общини от една страна с ролята на държавата, от друга с подобряване на управлението. Задачата ни като правителство е да преодоляваме неравенствата. В голяма част от общините се наблюдава по-добро изпълнение отколкото преди това. Там, където имаме добри и успешни кметове, те се виждат без значение от коя партия са. Там, където имаме лошо управление и се допуска общините да задлъжнеят, надявам се все повече избирателите на тези населени места да държат връзка за качеството на тяхното управление", обясни Горанов.

Той посочи, че сме свидетели за това как много общини са докарани до фалит. „До края на януари ще можем да представим детайлна статистика за събираемостта по отделни местни приходи. Когато една община търси възмездна или безвъзмездна помощ от централното правителство, тя трябва да приеме пакет от мерки, които да не допускат в бъдеще изпадането й в подобно положение. Свободата на местното самоуправление трябва да се балансира с отговорността за стабилността на местните финанси", посочи Горанов.

На въпрос дали ще има намаление на пенсиите след въвеждането на пенсионната реформа Горанов отговори, че не знае за такъв анализ и би се запознал с него. „От следващата седмица започват интензивно разговори по надграждане на пенсионния модел, защото той съществува. Предложението, което беше направено в края на 2014 година е свързано с възможността за избор между двустълбов и тристълбов модел", каза още Владислав Горанов.