На живо: Нова престрелка във Франция, има заложници (обновява се)

По непотвърдена информация двама души са загинали

Стрелба е избухнала тази сутрин в град Дамартен-ан-Гьол във френската област Ил дьо Франс, съобщава АФП. Това става на около 45 км. североизточно от Париж, само два дни след  терорситичния акт срещу редакцията на сатиричното списание "Шарли Ебдо". Малко по-късно АФП уточни, че става дума за заложническа драма.

При престрелката са загинали двама души, а 20 цивилни граждани са ранени. Огънят бе открит по време на задържането на подозираните за атентата в редакцията на „Шарли Ебдо”, съобщава вестник Льо паризиен.

Предполага се, че има заложник жена, която е стояла зад волана на автомобила, който двамата братя Шериф и Саид Кауши са откраднали в градчето Дамартен-ан-Гьол. Тя е познала братята Кауши, скоро след което полицията е започнала преследване по националната магистрала от столицата Париж, според агенция ТАСС.

Според вестник "Монд" двамата заподозрени за нападението в "Шарли Ебдо" са взели заложници и са ги задържали във фабрика. Техният брой остава неизвестен.

Междувременно френски журналист, който се намира в зоната на полицейското преследване на братята Куаши, заяви, че „примката около заподозрените се затяга. Според властите на място, в близките минути ситуацията ще дойде към своя край”.

Друг френски журналист – Крис Морис, който също се намира в зоната на преследване около град Дамартен-ан-Гоел, съобщи, че „органите на реда са навсякъде”, като допълни, че най-мащабното преследване в историята на Франция има за цел да спре заподозрените преди да са убили отново, предаде BBC.

Обновена в 12.33

BBC: Ситуацията е драматична, град Дамартен се пълни с полиция и бронирани машини
„Сцената е драматична. Целият район около град Дамартен неспирно се пълни с хиляди френски полицаи и антитерористични спецчасти. Няколко военни хеликоптера “Puma” кръжат над областта на преследване, пристигнаха стотици полицейски коли и бронирани машини”, разказва журналистът Пиер Шолфийлд от мястото на събитията, предаде BBC.
Властите правят всичко възможно, за да обезопасят индустриалната зона на град Дамартен, накъдето се е насочил автомобилът на заподозрените братя Куаши.
Органите на реда призоваха хората в град Дамартен-ан-Гоел да си останат по домовете, подсилена е охраната на обществените сгради и училищата.
„Медиите бяха преместени от зоната около обсадата. Огромен полицейски конвой е обсадил магистрала N2”, съобщи Пиер Шолфийлд.

Обновена в 12.53

Противоречиви са информациите относно това дали има жертви  при заложническата драма, която се разиграва във Франция. Противоречива е и информацията за броя на заложниците.
Двамата братя, заподозрени за нападението в „Шарли Ебдо”, тази сутрин взеха заложници в градче на 60 км. от Париж., информира BBC.
Според френски медии те са убили двама души, а други 20 са ранили. Френското вътрешно ведомство обаче отрича тези информации.
Според „Ройтерс”, които се позовават на полицейски източници, всъщност заложникът е един. В момента френската столица и околностите са обградени от силите на реда и от части на армията. Силите за сигурност започнаха преговори с терористите.
Две писти на летище "Шарл дьо Гол" са затворени заради операцията. Хората в района на акцията са предупредени да не излизат от домовете си. Учениците и студентите са освободени от училище.

Обновена в 13.01

Болниците в региона на Париж са приведени в повишена готовност

Френските власти разпоредиха болниците да са в пълна готовност да посрещнат поток от пострадали, което е възможно да се случи в хода на полицейската операция по задържането на заподозрените в нападението срещу редакцията на „Шарли Ебдо“, съобщи РИА Новости, позовавайки на френското издание „Фигаро“.
Преди минути Скай нюз съобщи, че властите, които са на мястото на събититео, са установили. контакт със заподозрените.
По последни данни има един заложник.

Братята Шериф и Саид Куаши се укриват в сграда на печатарска или строителна компания, съобщава BBC.
Междувременно местни жители заявиха, че мобилните устройства в град Дамартен не работят.
„Ние сме хванати в капан, всички сме затворени вътре и сме като вас – следим събитията онлайн”.

Двамата заподозрени за атаката срещу френския седмичник „Шарли Ебдо“ братята Шариф и Саид Куаши, които в момента са преследвани от френската полиция заявиха, че искат „да умрат като мъченици“ , предаде Гардиън.

Обновена в 13.30

Френските власти: Няма ранени при престрелката, Кауши са взели поне един заложник

Френските власти потвърдиха престрелката, по време на полицейското преследване на братята Куаши, но отрекоха да има ранени, съобщава The Guardian, цитиран от „Фокус“.
Говорителят на Министерството на вътрешните работи потвърди пред френско радио, че е имало престрелка на магистралата между жандармерията и братята, но никой не е бил ранен. След това Куаши са се насочили към индустриалната зона на града и са взели поне един заложник.
Говорителят не можа да потвърди дали полицията е установила връзка с братята, но заяви, че винаги има „фаза на преговори” в този тип извънредни ситуации.

Гледайте на живо кадри от Дамартен-ан-Гьол (излъчването прекъсва, но това се длъжи на бързото преместване на камерата от едно място на друго).

Обновена в 18.22

Спецчастите щурмуват печатницата във Франция, където са двамата братя

Взривове и изстрели са чути край печатницата във Франция, където са двама братя, извършили атентата срещу „Шарли Ебдо”, предаде БТВ, цитирайки Ройтерс. От печатницата се вижда дим.
Според АФП специалните части са започнали атака на сградата. Агенцията се позовава на официални източници.

По-рано днес Шериф и Саид Куаши след гонка с полицията се барикадираха в печатницата, като взеха поне един заложник.

 

Тук може да гледате живото излъчване на Sky news: