Три звезди имат шанс за двоен успех на Златен глобус

Булевард

08-01-2015, 17:48

Снимка:

Flickr.com/Joe Shlabotnik

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Джулиан Мур, Бил Мъри и Марк Ръфало могат да вземат по две отличия на наградите

Трима актьори - Джулиан Мур, Бил Мъри и Марк Ръфало - имат редкия шанс за двоен успех на предстоящите награди Златен глобус, предаде Дарик, цитирайки БТА.

В историята на отличията само четирима актьори - всичките жени, са триумфирали с две награди Златен глобус в една и съща година - Кейт Уинслет през 2009 г., Хелън Мирън през 2007 г., Сигорни Уивър през 1989 г. и Джоан Плаурайт през 1993 г., припомня агенцията.

Тази година 54-годишната Джулиан Мур е номинирана за най-добра актриса и в двете филмови категории на наградите Златен глобус - за драма и комедия или мюзикъл, съответно за ролите си във филмите "Все още Алис" и "Звездни карти".

Ако спечели, Мур ще бъде първата, грабнала и двете отличия за най-добра актриса в една и съща година. За сравнение - двойният триумф на Уинслет и Уивър е за най-добра актриса и най-добра актриса в поддържаща роля, а наградите на Мирън и Плаурайт са по една във филмова и телевизионна категория.

Джулиан Мур не за пръв път има шанс за двоен успех с престижно отличие. През 2002 г. тя беше номинирана за две награди Оскар - за най-добра актриса в "Далеч от рая" и за най-добра актриса в поддържаща роля в "Часовете", но не спечели нито една от тях.

64-годишният Бил Мъри е с номинации за най-добър актьор в комедия или мюзикъл за ролята си в "Свети Винсент" и за най-добър актьор в поддържаща роля в телевизионен минисериали или филм за изпълнението си в "Олив Китъридж".

47-годишният Марк Ръфало е номиниран в категориите за най-добър актьор в поддържаща роля за "Ловец на лисици" и за най-добър актьор в телевизионен минисериал или филм за "Обикновено сърце".

Наградите Златен глобус, които се присъждат от Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд, ще бъдат раздадени за 72-и път на 11 януари.