Циганското гето в Дебелт вече на прицел

Животът

08-01-2015, 17:44

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Семейството на насиления Гошко бяга от Дебелт?

Комисия от седем служители на Община Средец влезе днес в циганската махала на село Дебелт, където преди Нова година нашумя случая с изнасиленото от невръстен ром момченце и многобройните кражби в района.

Нейната задача е да бъдат описани всички незаконни постройки в гетото. След това те трябва да бъдат съборени.
Комисията е съставена заради искането на парламентарната група на коалиция „Патриотичен фронт“. Днес беше първият й работен ден, но само предиобед, защото нейните седем членове основно работят в общинска администрация, каза кметът на Средец Иван Жабов.
Проверката ще приключи в края на седмицата, но нещата не са толкова прости, тъй като в махалата има общинска и държавна земя, а също и хора, които имат нотариални актове. На тях ще бъде дадена възможност да узаконят своите къщи. Никой не показва враждебност към комисията, твърди кметът.
Установихме, че пред циганското гето в Дебелт беше паркиран един полицейски автомобил. Кметицата на селото Иванка Ангелова заяви пред репортери, че всъщност законните къщи там са „три-четири“, а всичко останало е построено без разрешение. Тя, обаче, отказа нейните думи да бъдат записани.