Обсъждат пенсионната реформа идната седмица

Разговорите ще бъдат ръководени от вицепремиера Ивайло Калфин

Обсъждането на пенсионната реформа ще започне през следващата седмица, съобщи финансовият министър Владислав Горанов.

Разговорите ще бъдат ръководени от вицепремиера Ивайло Калфин. Според Горанов, преместването на вноските за втора пенсия в НОИ трябва да дават възможност на хората да движат многократно партидите си, предаде БНР.

В края на миналата година в Кодекса за социално осигуряване беше записано, че ако веднъж партидата отиде в НОИ, не може да се върне в частен фонд.

„Общо взето обичайно в повечето страни от Европа имаме двустълбов модел - солидарна основа и доброволна капиталова такава. Нашият модел е по-интересен, той предвижда и задължителна капиталова компонента. Това, което аз предложих, че просто хората да могат да избират дали да участват в двустълбов или в тристълбов модел, като всяка една от заинтересованите страни може да доказва предимствата си пред вложителите, така че да е ясно, че те правят максимално добър избор за себе си, тъй като периодът, в който се осигуряват, е доста дълъг и те трябва през цялото време на осигуряване, около 40, 45 години, да имат увереността и информацията, че спестяват по най-добрия за тях начин, така че, когато изпаднат в нетрудоспособност заради възрастта си, да не бъдат оставени на системата на социалното подпомагане, а да имат гарантирани доходи за своите старини”, разясни финансовият министър.