Защо се налага да спим?

Световният рекорд по безсъние е единадесет дни

Някои хора се нуждаят от осем часа сън. Други могат да спят и само четири часа. Истината е, че всеки се нужда е от сън - той е толкова важен, колкото дишането и храненето. И все пак, въпреки провежданите през десетилетията изследвания, учените все още не са съвсем наясно защо ни се доспива.

Има някои интригуващи теории. Едно от очевидните неща е, че след сън се чувстваме бодри, а ако не сме се наспали - се чувстваме ужасно. При хората нуждата от сън е толкова силна, че след няколко дни безсъние няма земна сила, която да ви задържи будни. Дори и да бъдете ритани, до вас да свири непоносимо силна музика, все тая, вие просто заспивате.
Според някои хора, след доста време безсъние, те получават объркване, лесно забравят, а и не са изключени халюцинации. Световният рекорд по безсъние е единадесет дни.
Една от теориите е, че сънят ни помага да обработваме нови спомени. Нашата система за запомняне е истинско чудо. Изследвания показват, че сънят спомага обработването и извършването на много процеси.

Друга теория засяга факта, че мозъкът ни по време на сън е най-активен.