Правосъдният министър: Предсрочното прекратяване на мандата на ВСС е вредно

Това стана ясно на днешната извънредна дискусия, свързана с Висшия съдебен съвет

След многократните заявления от моя страна, че предсрочното прекратяване на мандата на ВСС със закон ще бъде вредно, не мога да си представя как ще застана зад такова решение. Това каза министърът на правосъдието Христо Иванов по време на извънредна дискусия, свързана с ВСС, предаде "Фокус".

"Всеки път се казва, че това не ни притеснява и всеки път това излиза на преден план”, допълни още правосъдният министър. Той коментира, че темата за предсрочно прекратяване на мандата на този ВСС е доминирала в днешната дискусия.

Три факта са станали причина за изказването на Христо Иванов - пред определена медия, стана ясно от обясненията му. Той заяви още, че едната причина е забавеното откриване на втората процедура за избор на председател на ВКС.  Другият повод е изказването на Милка Итова пред друга медия, в края на октомври, в което изказване се заявява, че ВСС първо трябва да изгради консенсус за успешния кандидат за председател на ВКС и вече след това да бъде открита процедурата за избор.

Третият факт станал повод за изказването на Иванов е заради казаното от председателя на Софийския апелативен съд Георги Колев, при представянето на кандидатурата на Лозан Панов, а именно, че Панов е прагматичен кандидат.

Христо Иванов изясни, че изказването му пред медията е неговото впечатление от тези изказвания и от забавянето на процедурата за председател на ВКС.