Светлозар Лазаров: Има риск, но не и конкретна заплаха за тероризъм в България

Властите извършват тотален контрол на българо-турската граница

От гледна точка на рисковете за тероризъм България е държава, в която наистина има риск от тероризъм. Това не е нещо ново. Това каза в предаването по БНР „Денят започва” главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

“Ние реално сме потърпевши от терористичен акт и няма как да няма риск при положение, че има извършено такова деяние в страна, която е членка на ЕС, страна, която е член на НАТО”, заяви той по повод вчерашното нападение във Франция.

„Аз не разполагам с информация в момента за конкретна заплаха”, каза още той. „Ако трябва да правим разлика между риск и заплаха, когато говоря за риск, той се основава на анализ на няколко фактора – това, което се случва с нашите коалиционни партньори в НАТО и в ЕС, това, което се е случило на територията на нашата държава, така че това са факторите, които оказват влияние за взимането на съответните мерки”, обясни главният секретар на МВР.

„Ние от няколко месеца извършваме, грубо казано, тотален контрол на българо-турската граница и се въвеждат абсолютно всички лица, включително и такива, които са граждани на ЕС се въвеждат в масивите и на практика осъществяваме контрол на цялото движение на хора”, заяви той и добави, че по този начин събират достатъчно информация за конкретни лица, които ги интересуват. „Но трябва да се отбележи, че дали едно лице изповядва определена религия или има определени форми на екстремизъм, това е друга тема”, каза още Светлозар Лазаров.