Евродепутатите ще почетат паметта на жертвите в Париж

Снощи в белгийската столица хиляди излязоха да изразят съчувствие и подкрепа

Членовете на Европейския парламент днес ще отдадат почит на жертвите от терористичния акт в Париж с минута мълчание пред сградата на институцията в Брюксел. Проявата ще е и знак на солидарност с медиите, гражданите и властите във Франция.

Тероризмът вероятно ще е обект на извънредни дебати по време на предстоящата през идната седмица в Страсбург пленарна сесия на Европейския парламент. За това настояват френски евродепутати. Някои от тях смятат, че въпросът трябва да бъде обсъден и от Европейския съвет. Председателят на Европарламента Мартин Шулц осъди нападението над редакцията на вестника:

"Ние сме дълбоко шокирани от това отвратително престъпление, което е атака срещу цивилизованото общество и осъждаме този акт на насилие.

Ние, европейците, няма никога да отстъпим от ценностите като свобода на пресата и свобода на изразяване, на толерантност и на взаимно уважение, които тази атака иска да постави под въпрос.

Каквито и да са нашите убеждения и религиозни вярвания, ние трябва да се изправим заедно и силни срещу подобни терористични действия. Призовавам всички граждани да защитим ценностите, които са ни скъпи."

Снощи в белгийската столица хиляди излязоха да изразят съчувствие и подкрепа, съобщава БНР. Те положиха цветя и запалиха свещи пред консулството на Франция, както и на разположения до Европарламента площад „Люксембург“.

Много от участниците носеха плакати с надписа „Аз съм Шарли“, който се превърна в символ на солидарност с атакувания вестник и на подкрепа за свободата на словото.