Турция осъди нападението срещу редакцията на френското списание "Шарли Ебдо"

Ердоган призова световната общественост да се съпротивлява на терористичните актове

Турските политици осъдиха нападението в редакцията на френското сатирично списание "Шарли Ебдо", което отне живота на 12 души.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган направи писмено изявление, в което изрази съболезнования на Франция, наричайки я нашия скъп приятел и съюзник в този тъжен ден, съобщи БНР. Ердоган призова световната общественост да се съпротивлява на терористичните актове, като извършения във Франция, на напрежението, причинено от нетърпимостта към различията.

От своя страна турският премиер Ахмед Давутоглу заяви: "Този акт ни разтърси дълбоко и ни разтревожи. Искам да подчертая преди всичко, че ние -Република Турция, решително сме против всякаква форма на терор, срещу когото и да било. Ние остро осъждаме терористичното нападение в редакцията на френското списание. Искам да подчертая, че сме солидарни с Франция, с френския народ, с френската общественост в този тежък момент. Не може и не трябва да има никакво оправдание за терора, под каквато и форма да е той."

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу призова нападението в списанието да не се свързва с Исляма, който по думите му е религия на мира.

"Трябва да се борим срещу засилващия се расизъм, ксебнофобия и ислямофобия в Европа, които застрашават нашите ценности. Трябва да се борим също срещу всяка форма на тероризъм", каза Чавушоглу.