Нападението в Париж съвпадна с излизането на скандален роман: Франция с президент мюсюлманин през 2022 г.

Новините

08-01-2015, 08:09

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ден на траур във Франция

Трагедията в Париж (снимки)

Интервюто, което ще бъде публикувано днес, е взето преди вчерашната кървава трагедия в Париж

"Живеем под всекидневни заплахи от 8 години. Но срещу диваци с калашници не може нищо да се направи", обяви вчера Ришар Малка, адвокат на "Шарли ебдо" след атаката срещу редакцията, при която маскирани нападатели убиха 12 души, крещейки "Аллах е велик".

Вчерашният брой на "Шарли ебдо" публикува на първата си страница карикатура на писателя Мишел Уелбек, който пророкува: "През 2022 г. ще празнувам Рамазан". Нападението съвпадна с пускането на пазара на новия роман на Уелбек "Подчинение", в който авторът разказва за Франция през 2022 г.

Според сценария тогава ще бъде избран президент мюсюлманин, жените ще спрат да работят и ще ходят забулени, Сорбоната става Ислямски университет."Атеизмът вече е мъртъв! Секуларизмът е мъртъв! Френската република е мъртва!" Това заявява в интервю за сп. L'Obs скандалният френски писател Мишел Уелбек, известен с антиислямските си позиции. Интервюто, което ще бъде публикувано днес, е взето преди вчерашната кървава трагедия в Париж.

В интервюто си за L'Obs писателят посочва, че мюсюлманите във Франция много скоро може да основат собствено политическо движение, тъй като нямат представителство в настоящите партии - отхвърлят социалистите заради политики като гейбраковете и се чувстват заплашени от десницата, която иска "да ги изрита". Заплахите и атаките срещу седмичника започват през 2006 г., когато препечатва от датския в. "Юландс постен" 12 карикатури на пророка Мохамед, подпалили кървави протести в мюсюлманските страни.

През 2011 г. парижкият офис на списанието е опожарен от бомбена атака. Тя става в деня, в който седмичникът публикува поредни карикатури на Мохамед. Списанието дори временно се преименува на "Шериат ебдо", а от корицата пророкът заплашва читателите със "100 удара с камшик, ако не умрете от смях". На опожаряването изданието реагира с нова порция сатирични рисунки - на първа страница се целуват карикатурист и брадат мюсюлманин под надпис: "Любовта е по-силна от омразата".

През 2012 г. нови карикатури, сред които на голия Мохамед, бутан в инвалидна количка от евреин, принуждават Франция да затвори свои посолства в 20 страни заради страх от отмъщение. Междувременно интернет страницата на списанието е хаквана множество пъти. Последният вчерашен пост на изданието в туитър отново бе карикатура. Този път на лидера на Ислямска държава Абубакър Ал Багдади и надпис "Здравето преди всичко".