Полицията готви щурм на сградата, в която се укриват заподозрените за клането в Париж

Свят

08-01-2015, 07:46

Снимка:

sputniknews.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Вижте ужасяващо видео от атаката в центъра на Париж (Видео 18+)

Очевидци на атентата в Париж съобщават за двама мъже, въоръжени с автомати „Калашников”

Вежди Рашидов изказа на френския посланик съболезнования за жертвите в Париж

Терористите в Париж били от "Ал Кайда"

"Ислямска държава" за парижкия атент: Това са първите капки, ще има още

Вижте терористите от Париж

Бойко Борисов: България остро осъжда нападението над редакцията на „Шарли Ебдо”

Франсоа Оланд: Стрелбата в "Шарли Ебдо" е терористичен акт

ДПС осъди терористичния акт срещу „Шарли Ебдо“

Париж: Трима стоят зад терористичната атака в „Шарли Ебдо”

Главната мишена при атаката на "Шарли Ебдо" е бил издателят

Идентифицираха терористите, нападнали „Шарли Ебдо”

Софиянци почетоха жертвите от „Шарли Ебдо”

Министърът на вътрешните работи на Франция Бернар Казньов опроверга излезли по-рано съобщения в пресата, че заподозрените са задържани

Най-младият от тримата издирвани заподозрени за убийството на журналисти на "Шарли ебдо" - 18-годишният Хамид Мурад, се предаде на полицията, съобщиха осведомени източници, предаде АФП. Братята от алжирски произход - 34-годишният Саид Куаши и 32-годишният Шериф Куаши са дргуте двама заподозрени за атентата. Те са родени в Париж и имат френско гражданство. Двамата братя са засечени в едно от парижките предградия, в момента полицията подготвя щурм на сградата, в която се укриват, предаде БНТ, цитирана от "24 часа".

Хамид, който се предаде на полицията, е братовчед на Шериф Куаши. Заподозрян е като съучастник, подпомагал стрелците. За неговото присъствие в колата полицията научава от очевидец. Той се предава в полицията в град Шарлвил-Мезиер, "след като видял, че името му се споменава в социалните мрежи", обясни източник, близък до следствието. Негови приятели по-рано се опитаха да му осигурят алиби, твърдейки, че са му съученици и че по време на атаката той е бил в часове в гимназията.

Алибито на заподозрения за нападението срещу „Шарли Ебдо” Хамид Мурад се е потвърдило, съобщи телевизия iTele, като се позова на източник от полицията.
По-рано 18-годишният Мурад се предаде на полицията, след като е видял името си да циркулира в социалните мрежи. Той е дал показания, че по време на нападението той е бил на занятия в лицея, в който се обучава. Тази информация е била потвърдена от негови приятели.

Полицията разпространи снимки на двамата заподозрени братя, които продължават да се издирват - Саид Куаши и Шериф Куаши. Според силите на реда двамата братя, които са познати на полицията, са опасни и вероятно са въоръжени. Срещу тях има издадени заповеди за арест.

Последният е известен на френските правоохранителни органи заради участието си в мрежа за вербуване на доброволци за джихад. Шериф Куаши е роден на 28 декември 1982 г. в Париж. Той е известен под името Абу Иден. Той е свързан с мрежата "Бют-Шомон" за вербуване на доброволци за джихад в редиците на иракското крило на "Ал-Кайда", навремето ръководено от Абу Мусаб ал-Заркауи. Щериф Куаши е арестуван точно преди да замине за Сирия и след това за Ирак. Той е съден през 2008 г. и получава 3 години затвор, от които 18 месеца условно.

Две години по-късно името му се цитира във връзка с планиране на бягство от затвора на ислямиста Смаин Али Белкасем, който през 2002 г. е осъден до живот за атентат на метростанция в Париж през октомври 1995г. /30 ранени/. Шериф Куаши е подозиран за близки връзки с друг известен френски радикален ислямист - Джамел Бегал, който излежава десетгодишна присъда за подготовка на атентати.

Министърът на вътрешните работи на Франция Бернар Казньов опроверга излезли по-рано съобщения в пресата, че заподозрените са задържани. Агенти на френските специални служби РЕИД са установили местоположението на двама от заподозрените извършители.

Всички полицейски и жандармерийски сили са мобилизирани и в района на Реймс се проведе безпрецедентна акция за издирването на заподозрените за нападението срещу сатиричния вестник "Шарли ебдо".

"Става дума за истинско надбягване с времето, тъй като имаме работа с убийци, които няма какво да губят и които могат да извършат ново нападение, за да умрат като мъченици", каза един от участниците в полицейската акция, цитиран от в. "Фигаро".

Целта на нощната операция на френската полиция в град Реймс не е била щурм, а обиск с цел събиране на ДНК проби от предполагаемите престъпници, съобщи по-късно информационният канал И-теле, позовавайки се на информация от полицейски източници.

Районът, където се намира претърсената сграда, е под полицейско наблюдение. Присъстващи на място журналисти потвърдиха, че по време на операцията не е произведен нито един изстрел.

При нападението на парижката редакция на сатиричното седмично издание "Шарли ебдо" вчера преди обяд бяха убити 12 души. С клането на журналисти по време на редакционно заседание на изданието и убийството на двама полицаи Франция преживя най-кървавата атака, извършвана от повече от 40 години.

Към 11.20 часа местно време двама мъже, облечени в черно, с качулки и с калашници в ръце, влизат в сградата на улица "Никола Апер" №6, където се намират архивите на сатиричния седмичник "Шарли ебдо", крещейки "Тук ли е Шарли Ебдо?". Осъзнавайки, че са сгрешили адреса, те продължават към номер 10, където е редакцията. С влизането си те откриват огън по рецепциониста и се отправят на втория етаж, където е редакцията.

Двамата започват хладнокръвно безразборна стрелба срещу събралите се на заседание журналисти и полицаят, който охранява директора Шарб. Полицаят няма време да реагира. Шарб е с охрана след публикуването на карикатурите на пророка Мохамед през 2011 заради многобройните смъртни заплахи срещу него. Четирима от най-изтъкнатите и добри карикатуристи на Франция намират смъртта си покосени от екстремистите - Шарбу Кабю, Тиню и Волински. Там загиват и икономистът Бернар Мари, който е и хроникьор в радио Франс-Интер. Само един човек успява да избегне кървавата баня, скривайки се под маса. Той свидетелства как мъжете викат на арабски "Аллах е велик" и "Отмъстихме си за пророка".

Двамата извършители се изправят при опита си да избягат срещу пристигналите на място полицаи от изпратения патрул. Започва престрелка. Нападателите успяват да избягат с черен ситроен С3, но са блокирани от полицейската кола. Те отново стрелят по предното стъкло, но без да уцелят полицаите вътре. Друг полицай на булеварда няма този късмет и е улучен. Двамата мъже тогава излизат от колата си, доближават се до ранения полицай и хладнокръвно го застрелват в главата. По време на нападението и бягството си те избиват 12 души и раняват още 8.