Празнуваме Бабинден

Общество

08-01-2015, 07:36

Снимка:

chitalishta-ruse.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

На 8 януари (или на 21 януари по стар стил) празнуваме Бабинден, в чест на бабата акушерка в селото

Празникът е посветен на възрастните жени, които в миналото са изпълнявали ролята на акушерки и се чества като ден на родилната помощ, акушерките и родилките. Празникът е езически, идва от далечните праславянски времена, но се е запазил и по време на Възраждането е бил изключително почитан. По нов стил се отбелязва на 8 януари.

Според обичаите на този ден бабата в селото трябва да стане рано и да посети децата, които е изродила през годината. След това тя се прибира вкъщи и се подготвя за посрещането на гости. Жените стават рано, за да са ранобудни децата им и замесват пресни погачи.

Младите майки още призори си наливат вода от чешмата, в която пускат китка здравец или босилек. След това отиват в дома на бабата-акушерка за обредното поливане и миене на ръцете. За да е плодородна годината, то се извършва в градината. Вярва се, че водата, с която възрастната жена премива ръцете си, притежава пречистваща сила.

В знак на благодарност младите майки подаряват на бабата риза, чорапи, престилка и кърпа. От своя страна възрастната жена връзва на дясната ръка на децата, които е изродила, червен и бял конец със сребърна монета.

За трапезата жените подготвят погача, баница, варена или печена кокошка и бъклица с ракия или вино. Обредните песни и народните танци са неизменна част от празника.

С календарната реформа на Българската православна църква през 1968 г. датата на честването на Бабинден се измества по стар стил - от 21 на 8 януари, като 21 януари се отбелязва като Ден на родилната помощ.

Според традицията в Пловдивско, на каруца се докарва акушерката или възрастна жена, която ще бабува. Пресъздава се раждане на бебе. Измиват се ръцете на акушерката с бакър студена вода, даряват се най различни дарове. Маскарадът се прави само от жени, които се обличат по начин, който имитира известни личности. Заиграва се хоро, а мъжете дебнат да вземат на жените маските и, ако ги хванат, ги потапят в коритото.

В Разложко след тържеството, което се организира от общината и читалището в града, се провежда традиционното Бабино хоро. На площада играят бабите, които носят на гърба си децата-наричани бабинчета, родени през последната година.

В Белослав на Бабинден, след поливането на ръцете на бабата, жените й подаряват тъкана престилка. При нея в този ден не се допускат мъже, а същинският празник започва едва по обяд. Възрастната жена кани всички булки в стаята да седнат на трапезата, където слагат сварена кокошка и разчупват прясна пита.

След това всички отиват на площада, където свири музиката и събира жените за голямо хоро. По пътя булките вземат калпака или каскета на всеки срещнат мъж и, докато не им даде някоя пара, не му го връщат.