Идентифицираха терористите, нападнали „Шарли Ебдо”

Eдиният се предаде

Тримата нападатели, които убиха 12 души в редакцията на френското списание „Шарли Ебдо", са идентифицирани , предадоха информационните агенции.

Днес във Франция е ден на траур в памет на жертвите.

Според френската полиция, двама от терористите са братя, граждани на Франция - Саид Куаши и Шериф Куаши. Съобщава се също, че Саид е на 34 години, а Шериф - на 32.

В Реймс се провежда операция по залавянето на братята Куаши.

Третият нападател е Амид Мурад, на 18 години. Не се съобщава каква е неговата националност.
По-късно агенция „Франс прес" съобщи, че Мурад се е предал. Той твърди, че по време на нападението е бил в училище и че не е участвал в атаката. Арестът му не е потвърден официално.

Другите двама са обявени за издирване.

И тримата са членове на йеменска джихадистка мрежа.

Шериф Куаши вече е осъждан за тероризъм през 2008 г. - за  подпомагане на бунтовници в Ирак. Той е прекарал в затвора година и половина.

Припомняме, че в сряда трима въоръжени мъже са нахлули в редакцията и са открили огън с автомати „Калашников", като са крещели „Аллах акбар" и „отмъстихме за пророка". Полицията разполага с видеоматериал, на който се вижда кака единият от терористите крещи същото пред сградата, след стрелбата. Нападателите са избягали от местопрестъплението с кола.

Сред 12-те жертви на терористичната атака е главният редактор на „Шарли Ебдо" Стефан Шарбоние. Ранени са 11 души.

Президентът на Франция Франсоа Оланд обяви днешния ден за ден на траур.

„Най-доброто ни оръжие е единството. Свободата винаги ще е по-силна от варварството." - заяви Оланд в телевизионно обръщение, като добави, че в продължение на три дни националните флагове в цялата страна ще бъдат спуснати.

Миналата вечер  над 100 хиляди французи се събраха в централната част на Париж, за да протестират срещу варварския акт срещу екипа на сатиричното списание и да покажат своята солидарност към загиналите.