Хиляди французи излязоха на мирно шествие в памет на жертвите на атентата

Софиянци изразиха съпричастност си пред френското посолство

Десетки хиляди французи в столицата Париж и други части на страната се присъединиха към шествия в памет на жертвите на кървавия атентат в редакцията на сатиричното издание „Шарли Ебдо”, предаде АФП, цитиран от bTV.

В столицата множеството се събра на Площада на Републиката, който се намира само на километър от мястото на атентата. Най-малко 20 000 други са се събрали в градовете Лион и Тулуза, съобщава френската полиция.

Всички граждани носят черни табели, на които е изписано „Je suis Charlie” („Аз съм Шарли”). Някои са развявали знамена с надпис „Свободата на пресата няма цена” и „Шарб загина свободен”, с което се има предвид убития редактор на изданието Стефан Шарбоние.

„Ужасно е, че тези хора са били убити. В бъдеще никой няма да може да изказва свободно мислите си”, коментира Беатрис Кано, участник в шествията.

Стотици изразиха съпричастност с Франция и в центъра на Брюксел. Десетки софиянци също показаха солидарност, като оставиха цветя пред посолството на Франция в българската столица.

Очаква се други градове по света също да организират мероприятия в памет на загиналите.