Световни лидери осъдиха нападението в Париж

Великобритания първа от съюзниците осъди атентата

Светът осъди нападението обяви солидарност с невинните жертви на терористичния атентат.
"Дълбоко шокирана съм", реагира и заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева.

”В момент, когато сме нападнати от терористи трябва да се обединим в защита на нашите ценности- свобода на пресата и словото, взаимно уважение и толерантност. Това е основата на нашето общество”, заяви от името на Европарламента председателят Мартин Шулц припомни нашите ценности.

Атентатът заклейми и генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, която е на посещение в Турция: ”Случилото се в Париж е отвратително терористично нападение. Шокирана съм. Мисля, че трябва да сме единни пред лицето на такива терористични нападения. Това е моето послание към всички”.

Категорично осъждане дойде и от мюсюлманска Турция. ”Нашата религия е мирна, нейната същност е мирна. Свързването на терора с Исляма е абсолютно погрешно. За съжаление точно това виждаме сега”, заяви Мевлут Чавушоглу- министър на външните работи на Турция.

“Възмутителна атака срещу свободата на пресата”, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той изрази пълна солидарност със съюзника Франция и близките на жертвите.

Великобритания първа от съюзниците осъди атентата. ”Знам, че този парламент и тази страна застават до френския народ в общото ни отхвърляне на всички форми на тероризъм.

атегорично стоим зад свободното слово и демокрацията, тези хора никога няма да ни отклонят от тези ценности”, категоричен бе Дейвид Камерън – премиер на Великобритания.

Камерън посреща днес в Лондон германския канцлер Меркел, която изрази отвращение от нападението. "Германия е редом до Франция в този тежък момент", увери тя.

"Долен и подъл акт", реагира официален Мадрид. Солидарност със семействата на жертвите изрази Белият дом. Съболезнования на близките на загиналите и на всички французи изказа и Кремъл и заклейми всички форми на тероризъм, обобщи БНТ.