ДПС осъди терористичния акт срещу „Шарли Ебдо“

Няма политическа кауза и вяра, които да оправдаят тероризма

„ДПС остро осъжда терористичния акт срещу сатиричното списание „Шарли Ебдо“, който отне живота на отдадени на словото и сатирата като негова култура граждани на Франция”. Това се казва в позиция на партията относно терористичния атентат срещу редакцията на френския вестник, изпратена до медиите.

„Както свободата на словото и острието на сатирата като нейна форма са постижение на човешката цивилизованост, така и правото да вярваш посвоему в Създателя, е все част от същата тази цивилизованост. Нелек е контактът между едната и другата изява. Ето това е предизвикателството на диалога между различните религии и култури в 21 век”, се посочва още в позицията на партията.

„Но сме категорични, че никое различие няма право да посяга върху друго различие. За да няма експлозия от посегателства, които струват човешки живот, за сетен път ще повторим, че няма идея, политическа кауза и вяра, които да оправдаят тероризма. Тероризмът априори е осъдим, защото е основният враг на ценността да живеем с различията си, обединени от общия принцип на хуманизма в името на Живота. Прицелването и куршумът не са изява на идентичност и не могат да бъдат алтернатива на заедността”, се посочва още в становището, изпратено до медиите.