Очевидци на атентата в Париж съобщават за двама мъже, въоръжени с автомати „Калашников”

Карикатуристите Шарб, Кабю, Тинюс и Волински са сред жертвите на атентата в офиса на „Шарли ебдо”

Двама мъже, въоръжени с автомати „Калашников” и с гранатомет, са нахлули в сградата на „Шарли ебдо” към 11:30 часа местно време (12:30 часа българско време), съобщава AFP, позовавайки се на очевидци, предаде „Фокус“.
Свидетели разказват още за „локви от кръв”, тела по земята и тежко ранени хора.
Видео запис, който е бил заснет на булеварда пред сградата, показва как двама мъже с автоматично оръжие излизат от колата си и застрелват от упор полицай в главата. След това те са избягали с автомобили си, крещейки „Отмъстихме пророка Мохамед”.
Друг очевидец заяви, че мъжете са били с черни маски и автомати „Калашников” или M16.

Карикатуристите Шарб, Кабю, Тинюс и Волински са сред жертвите при атентата в офиса на вестник „Шарли ебдо”, съобщава вестник Le Parisien.
Шарб е псевдоним на 47-годишния Стефан Шарбоние, който е бил директор на редакцията от май 2009 година. Зад името Кабю стои 76-годишният Жан Кабю. В миналото той и 80-годишният Жорж Волински са били карикатуристи в емблематичното списание „Хара-кири”, който е предшественик на „Шарли ебдо”. Те са съоснователи на сатиричния вестник.
Тинюс е 47-годишният Бернар Верлак.
12 души загинаха при атаката, като сред тях има двама полицаи. Единият от тях е бил охранител на Стефан Шарбоние.

Самоличността на нападателите в офиса на френския вестник „Шарли ебдо” все още не е известна, съобщи AFP и определи атаката като най-смъртоносния атентат във Франция за последните 40 години.
Според очевидци по време на стрелбата нападателите са извикали „отмъстихме за пророка”, след което са успели да избягат.
В миналото сатиричният вестник бе обект на критики заради карикатури на пророка Мохамед.

Междувременно лидерите на редица страни осъдиха атаката срещу френския вестник.
Британският премиер Дейвид Камерън осъди атаката като „възмутителен терористичен акт”. Белият дом също осъди нападението и изрази солидарност към близките на загиналите и ранените. Германският канцлер Ангела Меркел се присъедини към критиките и окачестви акта като „отвратителен атентат”. Испания също нарече атаката „срамен и позорен терористичен акт”.