Обезглавен е един от емирите на Ислямска държава

Убитият египетски гражданин е бил известен като заместник "емир" на въоръжената групировка "Ал Хесба"

Един от висшите ръководители на самопровъзгласилата се "полиция" на Ислямска държава, която се практикува обезглавяване като наказание, самият той е намерен обезглавен в Сирия. Това съобщава Ройтерс. Агенцията се позовава на базираната в Лондон "Обсерватория за правата на човека в Сирия".

Убитият египетски гражданин е бил известен като заместник "емир" на въоръжената групировка "Ал Хесба" в провинция в източната част на Сирия. Тялото му, носещо следи от мъчения, е било намерено в близост до електроцентралата в град Maядин в Деир ал-Зор. На трупа му беше изписано "Шейх, вие сте зло", и в устата му бе поставена цигара. Този жест може да показва, че на жителите в районите, контролирани от Ислямската държава, е забранено пушенето на обществени места.

Според местни източници трудно е да се изясни кой стои зад убийството - "Ислямска държава", местните или други бойци въоръжени групи.

Ислямистите обезглавят и убиват с камъни много хора в районите, контролирани от тях, за актове за нарушаване на ислямския закон като прелюбодейство и богохулство.

Междувременно стана известно, че заплахите на Иран са принудили милиции на Ислямска държава да се изтеглят на 40 км. от границата.