Дават повече пари за топ-специалностите в университетите

Допълнително възнаграждение ще има и за висшите училища по изкуствата

През тази година ще има бонуси за факултетите, които произвеждат най-търсените от бизнеса кадри.

В много от аудиториите на "Софийския университет" материалната база все още е стара, а условията, при които учат студентите, не са на най-доброто ниво. Сега идеята е ударно да се стимулират специалностите, в които се обучават най-добре подготвените за пазара на труда кадри. Това ще стане чрез увеличение на бонусите за качество за направленията, които имат висока приложимост на образованието и малък дял на дипломирани безработни, разясни Нова телевизия.

През последните години всички свободни места в специалността се запълват изцяло, а реализацията на студентите след завършване става все по-успешна. Но въпреки резултатите, към настоящия момент за един бъдещ учител държавата плаща почти половината от това, което отделя за един ученик, например. Често компютри и мултимедия не стигат за всички, а повечето аудитории са със стари чинове и дограми.

За високите постижения от три години висшето училище получава допълнителна субсидия.

„Една част от парите се използват за стимулиране на преподавателите, които са довели до тези добри резултати, а другата половина – за материалната база и факултетът да има по-добри възможности”, заяви проф. Анастас Герджиков, заместник-ректор на Софийски университет.

С промяната бонусите ще се насочват към специалностите с най-висок рейтинг, а досега влизаха в общата каса на университета. Все още обаче субсидията за качество е незначителна. Затова от Алма Матер искат тя да е поне половината от издръжката, която държавата отделя.

Очаква се през тази година към най-рейтинговите специалности да бъдат насочени 25 и половина милиона лева. 

Повече пари ща има и за висшите училища по изкуствата, които поради естеството си развиват в по-голяма степен художествено-творческа и в по-малка степен научна дейност. Затова до този момент те бяха ощетявани от държавата.