Ще издават болничните и на хартия

Това ще стане, ако лекарите не успеят да въведат програмата за електронно подаване

Лекарите могат да издават болнични листове и на хартия в следващите шест месеца, ако не успеят да въведат програмата за електронно подаване. Това коментира Даниела Асенова от Националния осигурителен институт (НОИ) пред БНР по повод информацията, че лекари не могат да издават болнични листове заради проблем със системата с електронните болнични.

„За да издават болничните листове на хартия, тези лекари трябва също да се снабдят с уникални номера, такива, каквито са и случаите, когато се издават болничните листове чрез специалните програмни продукти. Не могат да продължат да издават старите бланки на болничните листове. Всички лекари, които нямат възможност да ползват този софтуер, който е представен от НОИ или специален софтуер, разработен от специалните софтуерни фирми, които го подготвят, трябва да отидат в териториалните поделения на НОИ и да подадат едно искане за издаване на уникални номера на болничните листове, но на хартиен носител. Лекарите, които имат затруднение с въвеждането на програмата за електронно подаване на болнични, могат да ползват помощ от експертите от НОИ”, поясни Асенова.

На страницата на НОИ има специална рубрика "Електронен регистър на болничните листове", където са описани всички програмни продукти, като са предоставени указания и разяснения.