Ром опорочи празника Богоявление в Първомай

Хубавата традиция с вадене на кръста на Богоявление и тази година не мина без грозни сцени

Празникът в градчето се транформира в грозни, непристойни сцени, расови обиди и счупен кръст. Хубавата традиция с вадене на кръста на Богоявление и тази година не мина без грозни сцени разочарование. Една от най-фрапантните гаври се случи в Първомай. След своеобразния бой за кръста, се стигна дотам, че мъж от ромски произход се съблече и демонстративно си развя половия орган като „поздрав” за празнуващите на площада, съобщи Faktor.bg, позовавайки се на информация от Parvomai.net.

Празникът в града започнал нормално. След литургията шествието се събрало около фонтана в центъра. След хвърлянето на кръста от отец Станимир, настанало меле от девет човека. В първия момент не е станало ясно кой пръв е стигнал до кръста, но три момчета го издигнаха над главите си – Манол Георгиев, Христоз Христозов и Мирослав Митрев.

На друго мнение била ромската общност на площада, според която представляващия ги Георги пръв е хванал кръста. В подкрепа на това твърдение един от неговите приятели извадил „обрязан аргумент“ от което публиката онемява. По-късно станало ясно, че Георги, въпреки всичо, е бил пръв. След благословията му дали награда от 200 лв.

Празникът разочарова присъстващите, а това даде повод на отците да заявят, че следващата година ще скачат само момчета, които носят кръщелното си свидетелство. Очакваме полицията да се самосезира за непристойното поведение на рома. В разигралите си грозни сцени пострада и кръстът, който излезе от водата с пречупено рамо.