Регистрираха най-мощното изригване от черната дупка в Млечния път

Супермасивната черна дупка съдържа около 4.5 милиона пъти масата на Слънцето

Астрономи са наблюдавали най-мощното засичано някога рентгеново изригване от масивната черна дупка в центъра на Млечния път, съобщава американската Национална космическа агенция (NASA), цитирани от Агенция „Фокус”.

Събитието, засечено от обсерваторията за рентгенови лъчи Chandra на Агенцията, повдига въпроси за поведението на гигантската черна дупка и заобикалящата я среда.

Изчислено е, че супермасивната черна дупка в центъра на галактиката, наречена Sagittarius A или Sgr A, съдържа около 4.5 милиона пъти масата на Слънцето. Учените са направили неочакваното си откритие, използвайки Chandra, за да наблюдават как Sgr A реагира на намиращ се наблизо газ, познат като G2.

Изследователите имат две основни теории за причините за мощните избухвания. Първата е, че до супермасивната черна дупка се е доближил астероид, който се е пръснал под въздействието на гравитацията. Останките от небесното тяло са се нагорещили, произвеждайки рентгенови лъчи, преди да преминат завинаги точката, от която връщането е невъзможно, наричана хоризонт на събитията.

Втората теория предполага, че линиите на магнитното поле на газа, носещ се към Sgr A, може да са се преплели. Има случаи, в които тези линии променят разположението си и произвеждат ярки изригвания на рентгенови лъчи. “В крайна сметка въпросът за причините за тези гигантски изригвания от Sgr A все още търси отговор”, казва съавторът на научното изследване Габриеле Понти от Института за астрофизика “Макс Планк” в Гархинг, Германия. “Такива редки и екстремни явления ни дават уникалния шанс да използваме малко количество разпадаща се материя, за да разберем физиката на един от най-загадъчните обекти в нашата галактика”, отбелязва Понти.