Срив в системата на „Виваком” (обновена)

Общество

06-01-2015, 16:30

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Това е блокирало работата на редица администрации

Абонати на „Виваком” останаха без интернет и връзка с мобилните си телефони, предаде Нова телевизия. „Има такъв проблем, екипи се грижат за отстраняването на проблема”, заявиха от „Виваком”.

По информация на Нова проблемът е на национално ниво. Сринали са се 2G и 3G мрежите на компанията, а всички мобилни оператори ползват преносната им мрежа.

Цялото ръководство се е събрало на спешна среща.

Междувременно са получени и сигнали за блокирани администрации и фирми, които нямат интернет и връзка с телефоните.

„Има опасност „Виваком” да претърпи големи загуби, защото компанията сключва с големите фирми договори за гарантиран интернет достъп. В случай на срив компания ще дължи неустойки на всички пострадали. При такъв проблем на национално ниво тази сума би била голяма”, заявиха за Нова експерти от мобилния оператор.

Обновена в 17:02 часа - страницата на Виваком в социалната мрежа Фейсбук е буквално залята от оплаквания от цялата страна. Сайтът на компанията се зарежда частично.

Обновена в 17:40 часа - Виваком обявява в страницата си във Фейсбук, че след незабавна реакция на екипите по поддръжка на мрежата, услугите и свързаността към интернет и други оператори са възстановени. Клиенти с оптичен достъп до интернет (FIBER NET и IPTV) трябва да рестартират устройствата си. Пълно възстановяване на трафика се очаква до 18:00 часа. При проблеми клиентите могат да се свържат с тел.123.